2017. január 29., vasárnap

Mangó-gránátalma gyümölcslé teszt

A következő posztokban a Természet áldása termékcsaládot szeretném nektek bemutatni. 
Igazán örülök neki, hogy elérhetőek olyan gyümölcslevek is, amik nem tartalmaznak hozzáadott cukrot, tartósítószert sőt nagy részük még bio gazdálkodásból is származik! :) Szóval érdemes nektek is ellátogatnotok a webshopjukra, igazán különleges dolgokkal találkozhattok náluk.
Ötféle gyümölcslevet fogok a közeljövőben kipróbálni, elsőre ezt a mangó-gránátalma levet választottuk ki,ami valami mennyei ízű. Hihetetlenül gazdag ízvilágú, édes gyümölcslé, tele minden jóval! :)
És hogy egy kicsit a részletekbe is belemenjünk, hogy miért is ilyen egészséges, hadd idézzek egy kicsit tőlük:
Mostanában különböző turmixokkal vagy gyümölcslevekkel indítom a napjaimat, és csak tízóraira eszem valami szilárdat.  
Az Ázsiában őshonos mangó ( Mangifera) a szömörcefélék családjába tartozó, édes ízű, egzotikus gyümölcs. Indiában szent növényként tisztelik, több mint 4000 éve fogyasztják.
Számos bioaktív anyagot tartalmaz, mint például karotinoidokat, C-vitamint, polifenolokat, amelyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkeznek.
Természetes élettani folyamat, hogy szabad gyökök keletkeznek a szervezetben. Védelmet nyújtanak a szervezetet megtámadó káros mikroorganizmusok ellen. Ha a szabadgyökök nem tudnak semlegesítődni vagy a szükségesnél több kerül be a szervezetünkbe, felborul az egyensúly, károsítják a DNS-t, fehérjéket, szénhidrátokat és zsírokat.
Az antioxidánsok bevitelével ezt a negatív folyamatot megakadályozhatjuk. Szerepük a szabad gyökök közömbösítése, ezáltal az oxidatív stressz kivédés, az ebből eredő károsodások és betegségek megelőzése.
Az egzotikusan kellemes íze mellett a mangó magas vitamin-, és ásványi anyagtartalommal rendelkezik. Tartalmaz A-, C-,E, B1-, B2-, B3-,B6-,B12-, E-vitamint, kalciumot, magnéziumot és káliumot.
Kiemelkedően magas A-vitamin tartalma elsősorban látásunk egészségéért felel. Továbbá, az A-vitamin biztosítja a csont és fogak egészséges fejlődését, szerepe van az embrionális fejlődésben, valamint a hámszövet épségének fenntartásában. Antioxidáns tulajdonsággal is rendelkezik.
A C-vitamin az immunrendszer megfelelő működéséhez járul hozzá, a K vitamin a véralvadásban, csontfejlődésben játszik szerepet, valamint újabban az érelmeszesedés elleni védelemben is szerepet tulajdonítanak neki.
Gyümölcshúsában található bioaktív összetevők a vastagbél daganat kialakulásának megelőzésében játszanak fontos szerepet.
 A mangó vércukorszint csökkentő hatását kimutatták elhízott személyekben. Rendszeres fogyasztásával megelőzhetjük az elhízás és annak következményeként kialakuló betegségek (például kettes típusú cukorbetegség) kialakulását.
A mangó étvágycsökkentő hatása a zsírsejtek által termelt leptin és adiponektin hormonokra gyakorolt hatása révén érvényesül.
Rendszeres fogyasztása a vér HDL koleszterin szintjét pozitívan befolyásolja. A HDL koleszterin az ún. „védő”-koleszterin, az érfalban már lebomlott koleszterint visszaszállítja a májba, ahol lebomlik, ezáltal részt vesz az érfal védelmében.
A gránátalma (punica granatum) az egyik legrégebb óta ismert gyümölcs. Lombhullató fa vagy bokor. A punicaceae család tagja. Őshonos Indiában a Himalaya területén és Iránban.
A gránátalma nagy mennyiségű flavonoidot ( mint pélául antociánt) tartalmaz. Káliumban, kalciumban és C-vitaminban gazdag. Évszázadokon keresztül használták gyógyítás céljából, „a természet erejének” tartották.
Eredetileg parazitás és mikrobiális fertőzések, fekélyek, hasmenés, vérhas, és légúti megbetegedések kezelésének céljából alkalmazták. Napjainkban számos tanulmány számol be a gránátalma antioxidáns, gyulladáscsökkentő, antiaterogenikus ( érfalban lerakódást gátló), antidiabetikus (vércukorszint csökkentő) és antikarcinogén(rákellenes), antivirális (vírusellenes) és antibakteriális( baktériumellenes) tulajdonságairól
A gránátalma szív- és érrendszeri védőhatása elsősorban magas antioxidáns-tartalmának köszönhető. Fogyasztása segít megelőzni az érelmeszesedést.
Számos fitokemikáliát tartalmaz, melyek közül néhány együttesen antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatást gyakorol a daganatos sejtekre. A gyümölcsben az egyenként is erős antioxidáns típusú vegyületek együttes hatása érvényesül a szabad gyökök ellen. A gránátalma összetevőinek köszönhetően gátolja a rák kezdeti kialakulásában létrejövő DNS károsodást. Rendszeres fogyasztásával hozzájárulhatunk a különböző daganatok megelőzéséhez elsősorban : mell-, prosztata-,vastagbél-,máj-,tüdő-,bőr-,húgyhólyagdaganat, leukémia.
A benne található ellagsav a legújabb kutatások szerint a csontok sűrűségét és térfogatát növeli, amely a napjainkban járványszerűen terjedő csontritkulás megelőzésében fontos szerepet tölt be. A gránátalma antioxidáns tulajdonságának több mint 50%-ért a punicalagin felel, amely egyedül a gránátalmában található meg.
A gyümölcslé magas rosttartalma a szénhidrát-és zsíranyagcserére fejti ki hatását. Csökkenti az éhségérzetet, növeli a jóllakottság érzetét, csökkentik a koleszterinszintet és a bélműködést is pozitívan befolyásolják.
A gránátalma-mangó gyümölcslében a két gyümölcs egészségre gyakorolt pozitív hatása együttesen érvényesül. Fogyasztásával hozzájárulhatunk egészségünk megőrzéséhez és a krónikus betegségek kialakulásának megelőzéséhez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése